anneligtenberg1

 

 

 

Welkom op de bingoavond! Vanavond staan jullie in de schoenen van een clubje prachtige 70- en 80-plussers die samen het beste maken van hun oude dag. Tijdens een gezellige spelletjesavond leer je elkaar beter kennen en werk je samen om bingo te halen. Welke uitdagingen komen jullie als senioren allemaal tegen in je leven? Hoe lossen jullie ze samen op? Hebben jij en je medespelers genoeg mensen om je heen die je een handje kunnen helpen? Of kun je juist iets betekenen voor een ander?

Deze vorm van Bingo! is een coöperatief spel: om te winnen moet je samenwerken. Tijdens het spel krijg je kaarten met een uitdaging of een contact. Met elkaar bepalen jullie welke contactkaarten ingezet kunnen worden om de uitdagingen op te lossen. De kunst is om een netwerk van contacten uit verschillende generaties op te bouwen. Op de bingokaart houden jullie de score bij: vijf opgeloste uitdagingen op een rij is bingo: jullie hebben gewonnen. Maar pas op dat de uitdagingen zich niet opstapelen...

 

Achtergrond:

Iedereen hoopt op een goede manier oud te worden. Gezond, mobiel en zelfstandig, zodat we samen dingen kunnen blijven ondernemen. Er is veel mogelijk, maar ‘later’ is niet zonder uitdagingen. Nederland vergrijst en de zorg is in zijn huidige vorm moeilijk houdbaar. Ouderen zullen langer thuis moeten blijven wonen en meer zelf moeten opvangen met de mensen om hen heen.

Het is dan ook hoog tijd dat we gaan praten en nadenken over onze eigen omgang met ouderdom. Wat willen wij gaan doen als we later oud zijn? En wat kunnen we nu betekenen voor de huidige oudere generaties? Hoe geven we hulp en wederkerigheid een vanzelfsprekende plek in ons leven?

BINGO geeft je een speelse manier om na te denken over de grote en kleine uitdagingen waar je mee te maken kan krijgen. Hoe kun je iets blijven betekenen voor anderen? Waar zul je misschien hulp bij nodig hebben? Wacht niet af tot die vragen je overvallen, maar praat erover met elkaar en laat je inspireren door de bijzondere ouderen in dit spel. En als je er klaar voor bent geef dan het spel door, want we moeten allemaal aan de slag voor een wederkerige samenleving.

 

Fotografie: Dana Savic

BINGO! Wat wil jij later worden als je oud bent?

Nederlands/English

BINGOStudioAnneLigtenbergfotoDanaSavic01 BINGOStudioAnneLigtenbergfotoDanaSavic04 BINGOStudioAnneLigtenbergfotoDanaSavic1 BINGOStudioAnneLigtenbergfotoDanaSavic03 BINGOStudioAnneLigtenbergfotoDanaSavic02

copyright 2022 Anne Ligtenberg.

All rights reserved.